Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

15 Panduan Aktiviti, Makanan dan Penginapan di Langkawi

12:11:00 PG Hasif Hamsyari 24 Comments Category : , ,


Dah lama rasanya aku tak ke Langkawi. Walaupun sebenarnya dah beberapa kalilah jugak, tapi sejujurnya aku tak puas jalan-jalan sekitar Langkawi ni sebab aku tau, banyak lagi benda menarik yang aku belum alami sendiri kat sini.

Hujung Syawal lepas, aku menyertai FAM Trip Lebaran Langkawi jadi ini antara tarikan yang aku dan rakan-rakan media lain sempat lakukan. Manalah tahu boleh beri idea kepada korang juga untuk next trip ke Langkawi, kan?
Dari kiri: Adela, aku, Nisa, Ika dan Ash.
Tapi sebelum tu, memandangkan masih lagi bulan raya, kami pun sempat singgah ke rumah terbuka anjuran Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA). Bestnya rumah terbuka ni sebab setiap juadah tradisi ni disediakan eksklusif oleh hotel-hotel dan resort-resort yang terdapat di sekitar Langkawi. Selain aneka makanan, ada persembahan dan permainan tradisional jugak. Meriah! Terima kasih, LADA!

Sepintas Langkawi
  1. Kalau korang masih belum tahu, nama Langkawi dipercayai diambil daripada nama spesis helang dikenali 'Lang Merah' manakala 'Kawi' pula diambil daripada perkataan 'Kawi' yang bermakna guli. 
  2. Pada tahun 2017, Langkawi telah diiktiraf UNESCO sebagai Global Geopark atas kriteria geo-warisan Langkawi yang menakjubkan.
Untuk yang sukakan aktiviti mencabar, Umgawa ni memang tempat untuk korang. Dekat sini, ada 12 zipline yang akan membawa korang bergayut dari pokok ke pokok! Zipline yang paling panjang adalah sejauh 200 meter. Dan sepanjang melengkapkan 12 zipline tu, aku kagum dengan pemandangan-pemandang sekitar kawasan ni.

Mana taknya, salah satu zipline tu akan membawa korang melintasi Air Terjun Telaga Tujuh! Dan satu bahagian lagi aku dapat menikmati pemandangan Laut Andaman yang membiru. Serius gempak!

Aku sempat ke sini untuk mengikuti aktiviti bird watching. Bertemankan guide kami, Encik Ros Effendi, kami masuk ke hutan untuk menjejak burung-burung di sini. Aku dimaklumkan yang kat Langkawi je ada lebih 200 spesis burung antaranya burung raja udang, burung enggang, burung madu, buruk belatuk dan semestinya, burung helang.

Menariknya, kami bukan setakat dapat melihat burung, bahkan haiwan-haiwan lain yang dah menjadi residen kat hutan ni antaranya labah-labah, rama-rama, monyet dan kala jengking!

3. Sunset Cruise with SeaSplash Adventure

Aku pernah naik boat ni dulu tapi naik kali kedua ni pun rasa best je sebab memang masih cukup selesa. Dari Royal Langkawi Yacht Club, kitorang sempat melalui beberapa tarikan utama di Langkawi antaranya Pulau Dayang Bunting dan Dataran Lang. Apa yang bestnya, sunset cruise kitorang ni turut didatangkan dengan set makan malam barbeku. Memang layan habis!

Oh, bab pemandangan matahari terbenam tak payah cakaplah sebab memang memukau!

4. Langkawi Cable Car & Sky Bridge

Kali terakhir aku naik kereta kabel Langkawi ni macam aku masih Darjah Enam kot. Jadi bila dapat naik lagi sekali pada usia sekarang, samar-samar je ingatan aku. Yang penting pengalaman menaiki kereta kabel Langkawi ni memang luar biasa. Baru aku tahu yang kereta kabel ni jugak adalah yang tercuram di dunia!

Dari base platform, kami melintasi Matchincang Cambrian Geoforest Park yang dipercayai telah wujud sejak 500 juta tahun dulu! Kemudian bila dah sampai ke puncak, kami ke Sky Bridge yang mana dari sini, kami menikmati pemandangan Langkawi yang cukup mempesonakan.

5. 3D Art Museum

Dengan 105 karya seni interaktif, muzium yang terletak dekat Oriental Village, dekat dengan Langkawi Cable Car ni adalah yang terbesar di Asia Tenggara. Serius, sejam pun boleh jadi tak cukup sebab tempat ni besar gila! Ada beberapa zon yang terdapat dalam dia antaranya Optical Illusion Zone, Aquarium Zone, Malaysia Zone, Safari Zone, Fantasy Zone dan banyak lagi. Semuanya cantik-cantik pulak tu!

6. Skyrex

Image source: Panorama Langkawi
Masih terletak di Oriental Village, Skyrex ni menawarkan pengalaman pengembaraan 4D yang mana kami akan menaiki satu simulator seperti tram. Dengan tram ni kami masuk ke sebuah taman dinasour. Dari yang baik sampailah yang ganas, boleh tahan menarik juga pengalaman dia.

Aku teringat pengalaman aku ketika di Macao mengikuti simulasi 4D Batman lebih kurang macam ni. Ha kalau nak baca lanjut boleh KLIK SINI.

7. Paradise 101

Alkisahnya, Langkawi memiliki 99 buah pulau semulajadi. Jadi ada dua buah pulau buatan yang dibangunkan menjadikan angkanya kini 101. Paradise 101 inilah pulau ke 101 tu!

Dibangunkan sebagai salah satu tarikan premier di Langkawi, Paradise 101 menawarkan pelbagai sukan air yang cukup mengujakan. Antara yang aku sempat cuba ialah banana boat, water park dan jet ski. Fuh seronok gila! Selain tu, Paradise 101 turut dilengkapi dengan kemudahan bar, kerusi pantai yang banyak, fasiliti seperti bilik air yang lengkap dan makanan kat sini pun tak kurang sedap.


8. Kilim Geoforest Park

Untuk korang yang sukakan pemandangan alam semulajadi yang mendamaikan, Kilim Geoforest Park ini antara yang sangat aku rekomenkan. Kawasan paya bakau ni dikelilingi dengan bukit batu kapur dan kalau bernasib baik, ada banyak binatang boleh dijumpai kat sini macam monyet, biawak, tupai, ketam paya dan burung-burung. Aku sempat singgah ke satu lokasi yang mana terdapat banyak burung helang selain singgah ke teratak Pak Usu (nama sebenarnya Mehad bin Daud) untuk mempelajari tentang kehidupan nelayan.

Ada beberapa lagi aktiviti lain boleh buat kat sini macam jelajah gua dan pantai tapi sebab kekangan masa, itu je yang sempat kami buat.

MAKANAN

9. Restoran Selera Akmal

Kedai dia biasa je, tapi makanan dia memang tak mengecewakan! Popular dengan ikan bakar, kat sini jugak ada lauk-pauk kampung macam pucuk ubi masak lemak tempoyak, rendang daging, ulam dan banyak lagi.

10. Restoran Seashells, Laman Padi

Makan kat sini terasa macam dekat kampung je sebab di kawasan restoran ni sendiri ada sawah padi yang sebenar okey! Kalau bertuah korang akan jumpa kerbau sekali. Makanan kat sini berkonsepkan tradisional tapi dengan sentuhan moden dan Barat. Sedap!

11. Kak Yan Nasi Campur

Waktu makan tengah hari kat sini, punyalah ramai orang. Padanlah... Walaupun kat sini ada berbagai jenis lauk, yang menjadi menu utama ialah kerabu bronok iaitu salah satu makanan kegemaran orang Langkawi. Bronok ni sejenis hidupan laut macam gamat. Katanya bronok perlu dimakan mentah sebab kalau goreng atau bakar, dia akan mencair. Aku ada makan menu ni, rasa dia okey cuma agak liat. Eksotik!

12. Warung Jati Aisyah

Kedai ini pun kecil je tapi dengan menu lokal, ia adalah antara kedai makan favourite di Langkawi. Selain makanan kampung, warung ini juga ada menyediakan pemanis mulut macam cendol, cendol durian, ais kacang, pulut mangga dan pulut durian!

13. Restoran Telaga Seafood

Terletak di Pantai Cenang, Restoran Telaga Seafood antara yang selalu menjadi pilihan kalau bab makanan yang berasaskan laut. Restoran ni menggunakan makanan laut yang segar dan satu perkara lagi yang aku suka ialah dekorasi restoran yang santai, sesuai untuk mereka yang datang berdua, mahupun sekeluarga. Antara makanan yang aku jamu malam tu ialah tomyam seafood, sotong goreng tepung, sayur kailan goreng dan udang tiga rasa.

PENGINAPAN

14. Langkawi Yacht Club Hotel

Terletak di Royal Langkawi Yacht Club yang mana menghadap pelabuhan dengan banyak bot-bot persiaran, hotel ini juga terletak bersebelahan dengan Fisherman's Wharf yang memiliki bar dan restoran, spa dan kedai-kedai cenderamata. Ada 44 bilik kat sini dan yang aku tidur sepanjang di Langkawi ni ialah di bilik jenis Seaview Room. Cantik pemandangan dari balkoni kecil bilik aku ni.

Pemandangan dari balkoni bilik aku.

15. Telaga Terrace

Aku sempat singgah sekejap je kat sini tapi aku rasa berbaloi aku sebutkan supaya lain kali aku boleh cuba menginap kat sini pulak. Haha. Dari luar nampak biasa je tapi bila masuk, butik hotel ni terasa sangat menenangkan. Ada kolam dan bar juga. Tapi satu yang aku suka setiap bilik ada macam satu beranda depan bilik masing-masing. Nice!

One for the memory!
Setakat tu jelah yang aku boleh cadangkan. Ada beberapa lagi tempat yang aku singgah tapi aku tak masukkan sebab yang lain semua antara tempat yang ramai sangat orang dah tahu. Tapi sekadar panduan juga, antara barangan popular untuk dibawa balik dari Langkawi ialah barangan dapur, coklat bebas cukai dan minyak gamat.

Tonton video ni untuk follow macam mana rupa trip kitorang hari tu. XD


Artikel ini terlaksana dengan kerjasama LADA dan Gaya Travel Magazine. Terima kasih!

RELATED POSTS

24 komen

  1. Apa lagi aktiviti best boleh buat kat Langkawi? Share kan di sini! ;)

    BalasPadam
  2. Bestnya pemandangan dan suasana kat sini. Last pergi Langkawi shopping coklat dengan naik cable car je hahaha lepas ni boleh masukkan aktiviti menarik bila pergi ke sana lagi!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes! Sebenarnya Langkawi best jugak untuk famili vacation. And good to know yang makin banyak tarikan dibangunkan kat Pulau Langkawi. Barulah tak bosan pergi kan. :D

      Padam
  3. Welcome to Kedah. hehe.. Bila2 ada masa mai tanah besaq pulak. Ada lagi tempat menarik.. Naim orang kedah pun, lama x pi sana. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haa itulah! Kalau ke Tanah Besar tu memang teringin sangat sebenarnya. Hopefully one day dapatlah jalan-jalan area tanah besar pula sebab saya pasti mesti banyak jugak tarikan - kot kot ramai orang tak tahu lagi kan!

      Padam
  4. selalu kalau pergi langkawi, memang akan luangkan masa ke tempat bersejarah, beli coklat dan makan-makan. lepas ni boleh cuba the adventure activities pulak. bergayut di zipline tu laju ke macam ni bergayut di flying fox?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Diorang ada beberapa tahap. Makin lama makin laju dan mencabar. Hehe. Tapi part lintas waterfall tu memang epik dan best!

      Padam
  5. Banyaknya aktiviti yang boleh di-explore di Langkawi ! Ni rasa tak sabar nak pergi tapi macam banyak keluar duit pula.. i nak redeem hadiah yang hotel i menang 3 hari 2 malam di resort world genting and totally no idea how to get there. husband kata no car boleh masuk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebenarnya ada juga banyak tarikan di Langkawi yang murah dan jimat. Tak perlu pergi jauh-jauh pun sebenarnya. Hihi. :D

      Padam
  6. dulu pernah jugak sekali ke langkawi. memang best, tapi masa tu tak banyak aktiviti yang disertai. in shaa Allah next year nak bwk family bercuti dkt langkawi. terima kasih sebb kongsi aktiviti2 menarik ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup, Langkawi sesuai sangat untuk bawak famili jalan-jalan. Macam-macam aktiviti boleh buat dan semoga artikel ni bermanfaat!

      Padam
  7. Seronoknya ke Langkawi, memang dah lama merancang ke sana tapi asyik tak kesampaian je. Thank you sebab senaraikan semua tempat menarik di sana, boleh lah dijadikan rujukan nak ke mana nnt kalau ke sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebenarnya ada banyak lagi tau! Hehe. Tapi ini antara yang saya dah pergi dan saya rasa memang berbaloi untuk bercuti lagi-lagi dengan keluarga.

      Padam
  8. Samalah dah lama tak pergi langkawi. Banyak lagi tempat tempat menarik dekat langkawi yang tak sempat nak singgah. Ada rezeki nanti nak pergi langkawi lagi dan buat aktiviti menarik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup! Semoga artikel ni membantu untuk your next trip ke Langkawi!

      Padam
  9. Thanks for this comprehensive food guide for Langkawi. It will surely come in handy when I visit this island again.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeay! Hopefully the list will help to make your next journey to Langkawi enriching and fun!

      Padam
  10. nk SUNSET CRUISE tu nk !! dh lama x p lngkawi psni klu p bucketlist kena cek la ni!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe. Yes sis! Sunset kat Langkawi lawa gila ok tambah-tambah dengan ada BBQ dinner lagi kan. Orang Indonesia bilang, seru banget!

      Padam
  11. Menariknya ya Langkawi sekarang nie Hasif. Banyak tempat2 yg menarik di Langkawi skrg nie. Tiap kali dtg langkawi tiap kali tu juga banyak benda baru ditubuhkan kt sana. Bolehlah lepas nie plan utk ke sana dan ikut itinerary yg Hasif bagi nie. mesti syok !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, betul tu Zharif! Meriah dah pelancongan di Langkawi sekarang. InsyaAllah semoga artikel ni bermanfaat. :D

      Padam
  12. Thanks for the details and intensive review. I m planning for my family trip to langkawi so this is helpful.

    BalasPadam
  13. macam nak pergi langkawi lagi pulak.. hikhik

    BalasPadam
  14. nice, next month ke langkawi, bole laaaa curi idea activity..hihih

    BalasPadam

Tinggalkan komen di sini.